Ücretsiz marka araştırma hizmetimizden yararlanın, Ücretsiz bilgi ve danışmanlık almak için biz sizi arayalım. Arama isteği oluşturmak için yanda bulunan Biz Sizi Arayalım tıklayabilirsiniz.
Marka üzerine konulduğu eşyanın ya da verilen hizmetin belli bir işletmeye ait olduğunu gösteren veya eşyayı ya da hizmeti piyasadaki benzerlerinden ayırt etmeğe yarayan her türlü işarettir.
Markanın en temel işlevi ayırt etmektir. Bu nedenle marka olacak ibareler benzersiz değilse de en azından orijinal ve karakteristik olmalıdır. İştigal konusunu tasvir eden, başkasının önceden tescil ettirdiği veya tescil başvurusunda bulunduğu markalar ayırt edicilikleri olmadığı gerekçesiyle tescil edilemez.
Ülkemizde marka hukuku mevzuatı marka korumasından faydalanabilmek için tescil ilkesini benimsemiştir. Yüksek Yargı kararlarında markanın önceden kullanımı yoluyla ayırt edicilik kazandırılması halinde hak sahipliğinin kabul edilebileceği kuralını benimsemiş olmakla beraber gerçek hak sahipliğinin kabulü için yoğun bir kullanımın kanıtlanması gerektiğinden ve markanın verdiği hakların tescilsiz markalar açısından kullanımı sıkıntı yarattığından markanın tescil edilerek kullanılması tavsiye edilir.
Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dâhil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.
Buluş, tarım dahil sanayideki herhangi bir teknik bir problemin çözümüdür. Günlük hayatta buluş devrim niteliği taşıyan bir yenilik olarak algılansa da gerçekte teknik bir problemin çözümü olan her şey buluş kapsamına girer.
Buluşlar insanların hayatını kolaylaştıran teknik yeniliklerdir. Özellikle sanayi devriminden sonra bilimsel teorilerin pratiğe uygulanması ile teknik yenilikler giderek artmıştır ve günümüzde rekabetin en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Bu gün dünyadaki birçok büyük şirketin temeli buluş ve yenilik yapmaya dayalıdır.
Yapılan yeniliklerin taklit edilmesinin önlenmesi hem buluş yapanın ödüllendirilmesi, hem de taklitçiliğin önlenmesi gereklidir.
Tasarım Tescili, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü. Tek tek veya aynı gruba giren tasarımlar çoklu dosyalarda başvurusu yapılabilir.